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Question Asked Answer Given 

1. Will 2020 Financial Accounts require 
comparatives? 
 

 
The accounts for the year ended 31st August 2020 will 
not require comparatives. All future years will show 
comparative figures. 

2. Where can we get a copy of the 
letter for accountant as I didn’t send 
one with our accounts? 
 

 
 
The Board of Management authorisation letter 
mentioned earlier is available on our website here 
 

3. Our accountant has not brought over 
all the grants and income paid in 
advance.  (ie paid in the summer for 
this current school year) so, we cannot 
see the reports as you have shown 
them?   

 
It is correct to accounts for grants received in advance at 
the end of Aug 2020. A report on this should be 
generated and presented to the committee. 
 
 
 

4. Yes, my point is, they are still showing 
as being paid in advance so, are not 
brought into this year’s accounts yet 
so, not showing against what 
departments they should be paid to? 

 
When the year end is done on Surf for Aug 20, the 
income recognised as received in advance at Aug 20 
can be journaled into the income codes at Sept 20. If 
you need assistance on this please do not hesitate to 
contact us directly 

5. If a person is deemed ineligible under 
Charity regulations, are they de facto 
ineligible to be a BOM member? 

 
Yes a member of the board must not be disqualified 
under section 55 of the Charities Act. 
 

6. What if clerical staff are finding it 
very difficult to have the time 
required to prepare the financial 
records to the standard required 
while at the same time having all of 
their other work to get through? 

 
It is important that adequate quiet time and space be 
given to the preparation of accounts, any issues should 
be discussed with management. 
 
 
 

7. Is there any guidance around using 
zoom or ms teams when Fin Comms 
cannot meet in person and you need 
to display financial documents and 
reports? 

 
We suggest you contact the ACCS for guidance.  
 
 
 
 

 
8. Can I add RCN number to the next set 

of headed paper I order? 

Yes, please ensure that all headed paper going 
forward quotes your RCN number. You can use up 
existing stocks already printed. 

https://dashboard.gotowebinar.com/webinar/669021349967908875
https://dashboard.gotowebinar.com/webinar/669021349967908875
https://dashboard.gotowebinar.com/webinar/669021349967908875
https://www.fssu.ie/post-primary/external-accountants-auditors/school-accounts-submission/bom-accounts-authorisation-letter/


9. Can the parent’s association of a 
school apply for charitable status 
under charities regulator? 
 

The Parents association under the remit of the board, 
therefore should be part of the overall final accounts 
and can utilise the school's charity number. 
 

10. Should the parent’s association have 
their own bank account and funds? 

 
 
 
 
 

With board approval the Parents’ Association may 
maintain its own bank account. The level of funds 
retained in the Parents’ Association bank account should 
be sufficient only to meet its on-going day to day costs 
and activities as approved by its members and by the 
board. For further guidance see Financial Guideline 
2019/2020 - 47. 
 

11. Are Grants received for specific 
purposes but not fully spent at the 
year end to be treated as a 
"Restricted reserve" or as a Liability? 
 

 
This grant is a ring fenced grant. The unspent amount at 
the end of the year should be posted to unspent grants 
in the Balance Sheet, as a liability. 
 
 

12. Yes but is this a liability or part of the 
overall reserves of the School all be it 
restricted to a specific application? 
 

 
This grant must be spent for the purpose it was granted 
for. Please contact the grantor if you need further 
guidance on spending this grant. 
 

13.  I appreciate it must be applied for a 
specific purpose. However is it 
considered to Part of Schools reserves 
to determine the overall Surplus or 
defict in assets. It is normal practice to 
have general reserves on which there 
is no restriction  and restricted 
reserves which are funds available to 
the entity but must be applied for a 
specific restricted purpose. 
 

 
This grant is restricted income that should be spent in 
accordance with conditions set out for the grant.  
Any unspent amounts are to be shown as current 
liabilities offset against Net Assets, and not part of the 
reserves. 
 
 
 
 
 
 

14. Does this include Summer Works and 
Emergency Works monies? 
 

 
All unspent grants should be carried forward to the next 
financial accounting year at the year end. 
 

 

https://www.fssu.ie/app/uploads/2020/06/47-20-Financial-Guideline-Parents-Association-and-Finance.pdf
https://www.fssu.ie/app/uploads/2020/06/47-20-Financial-Guideline-Parents-Association-and-Finance.pdf

